Title:


Creativity in Utilizing Waste into Functional Products as the College Students’ Concern toward the Environment


Author:


Mail Titin Titin(1*)
Mail Eko Sri Wahyuni(2)
Mail Elsa Ferella(3)

(1) FKIP Universitas Tanjungpura, Indonesia
(2) FKIP Universitas Tanjungpura, Indonesia
(3) FKIP Univeritas Tanjungpura, Indonesia
(*) Corresponding Author
10.31002/ijobe.v5i2.6073| Abstract views : 0 | PDF views : 0

Abstract


This research presents the creativity of the college students of Biology Education Study Program of Universitas Tanjungpura in processing and utilizing both the organic and inorganic waste into several functional products. The type of this research is qualitative research with a descriptive approach to describe the types of useful products from waste made by the college students of Biology Education Study Program. The product assessment is carried out by 3 validators, who are 2 lecturers at IKIP PGRI Pontianak and 1 lecturer at the Faculty of Education and teachers training (FKIP) of Universitas Tanjungpura. The creativity of the college students in utilizing waste into functional products produces several products in the form of foods and crafts. Moreover, the food products include Empek-empek mackerel fish bones, chicken intestine nuggets, avocado seed cookies, watermelon skin sweetmeat, jackfruit seed chips, and fluffy mini pancake banana peel. Then, the handicraft products include piggy banks made from used bottles, bags made of jerry cans and patchwork, miniature of trees with lights and electrical terminals made from old newspapers and old tires, and the bracelet friendship summer. Finally, the validator's assessment of the food products is in the range of 2 - 5, while for the handicraft products is in the range of 2 - 4.5.


Keywords


management; organic waste; inorganic waste; functional products

Full Text:

PDF

References


Ansori, A.Z. (2017). Teknik Penilaian Proyek dalam Pembelajaran Biologi di Madrasah Aliyah. Jurnal Diklat Keagamaan, 11(1). 1-10.

Agustini, T.W., Fahmi, A.S., Widowati, I., & Sarwono, A. (2011). pemanfaatan limbah cangkang kerang simping (Amusium pleuronectes) Dalam Pembuatan Cookies Kaya Kalsium. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 14(1), 8-13.

Anwar, H., Septiani, & Nurhayati. (2021). Pemanfaatan Kulit Pisang Kepok (Musa paradisiaca L.) Sebagai Subtitusi Tepung Terigu Dalam Pengolahan Biskuit. Selaparang: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 4(2), 315-320. e-ISSN: 2614-526X.

Bank Indonesia. (2013). Kajian Kesiapan UMKM Ramah Lingkungan Dalam Mendapatkan Akses Pembiayaan.

Halimah, A.D.N., Istiqomah, Rohmah, S.S. (2014). Pengolahan Limbah Biji Alpukat Untuk Pembuatan Dodol Pati Sebagai Alternatif Pengobatan Ginjal. Jurnal Ilmiah Mahasiswa, 4(1), 32-37.

Handayani. 2016. Pemanfaatan Limbah Nangka sebagai Penganekaragaman Makanan. Jurnal Warta Edisi : 47.

Hasibuan, Rosmidah. (2016). Analisis dampak limbah/sampah rumah tangga terhadap pencemaran lingkungan hidup. Jurnal Ilmiah Advokasi, 4(1), 42-52.

Hendri, W., Sari, R.T., Har, E., Gusmaweti, Azrita, Deswati, L., Muhar, N., Yuselmi, R., Nuriadilla, & Khiorirafika. (2018). Pengolahan Limbah Organik dan Anorganik sebagai Transmode Upaya Peningkatan Kreativitas Masyarakat Pantai Gondaria Pariaman. Journal of Character Education Society, 1(2). 44-49.

Khalil, F.I., Abdullah, S.H., Sumarsono, J., Priyati, A., Setiawati, D.A. (2021). Pemanfaatan Limbah Botol Plastik Sebagai Media Hidroponik Di Desa Kediri Kecamatan Kediri Kabupaten Lombok Barat. Jurnal Abdi Mas TPB, 3(1), 40-48.

Krisyanti, Situmeang, I.V.., & Anjang Priliantini. (2020). Pengaruh Kampanye #PantangPlastik terhadap Sikap Ramah Lingkungan (Survei pada Pengikut Instagram @GreenpeaceID). Jurnal Komunika Jurnal Komunikasi, Media dan Informatika, 9(1), 40-51.

Kurniasih, M. D., Utami, A. D., Prajoko, S., & Salma, A. (2022). Pengembangan Buku Panduan Mini Riset Mandiri Berbasis Keterampilan 4C untuk Mata Kuliah Reproduksi dan Embriologi Tumbuhan. BIOEDUSAINS: Jurnal Pendidikan Biologi dan Sains, 5(1), 255-266.

Mahida, U. N. (1984). Pencemaran Air dan Pemanfaatan Limbah Industri. CV. Rajawali: Jakarta

Muhaimin. (2015). Membangun Kecerdasan Ekologis. Bandung: Alfabeta.

Mulyani, L.D., Nopriyansyah, U., Syarif, A.H., Susanti, E.D. (2021). Pemanfaatan Limbah Kain Perca Menjadi Produk Yang Mempunyai Nilai Jual Pada Ibu-Ibu Rumah Tangga. Al-Mu’awanah: Jurnal Pengabdian kepada Masyakarat, 2(2), 77-84.

Prajoko, S., Amin, M., Rohman, F., & Gipayana, M. (2017). The Usage of Recycle Materials for Science Practicum: Is There Any Effect on Science Process Skills?. International journal of evaluation and research in education, 6(1), 1-8.

Putra, T.I., Setyowati, N., Apriyanto, E. (2019). Identifikasi Jenis Dan Pengelolaan Limbah Bahan Berbahaya dan Beracun Rumah Tangga: Studi Kasus Kelurahan Pasar Tais Kecamatan Seluma Kabupaten Seluma. NATURALIS – Jurnal Penelitian Pengelolaan Sumberdaya Alam dan Lingkungan, 8(2), 49-61

Putri, S. & Nugroho A. (2019). Pemanfaatan Tepung Tulang Ikan Tenggiri untuk Meningkatkan Daya Terima dan Kandungan Kalsium Biskuit dan Opak Singkong. Jurnal Kesehatan Metro Sai Wawai, 12(1), 11-20.

Rahayu H L, Sudrajat W R, Rinihapsari E. (2016). Teknologi Pembuatan Tepung Ampas Tahu Untuk Produksi Aneka Makanan Bagi Ibu.Ibu Rumah Tangga Di Kelurahan Gunungpati, Semarang. E-DIMAS, 7(1), 68-76.

Riduwan, (2010). Dasar-Dasar Statistika. Bandung: Alfabeta Silver, E. A. (1997). Fostering Creatvity through Instruction Rich in Mathematical Problem Solving and Problem Posing. International Reviews on Mathematical Education, 29 (3): 75-80.

Ridwan, I., Nurfaida, & Mantja, K. (2016). Pemanfaatan Sampah Anorganik Menjadi Produk Berdaya Guna. Jurnal Dinamika Pengabdian, 1(2), 123-133.

Sidabalok, I., Kasirang, A., & Suriani. (2014). Pemanfaatan Limbah Organik Menjadi Kompos. Majalah Aplikasi Ipteks NGAYAH, 5(2), 85-94.

Sidik, H., Konety, N., & Aditiany, S. (2018). MEMBANGKITKAN SEMANGAT PEDULI LINGKUNGAN MELALUI PENGOLAHAN LIMBAH BAHAN BERBAHAYA DAN BERACUN (B3) RUMAH TANGGA DI RANCAEKEK. Kumawula: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 62 – 74.

Sukarno, Safii, I., & Chasanah, U. (2020). Analisa Pendapatan Manisan Kulit Semangka Sebagai Upaya Peningkatan Nilai Tambah Limbah Kulit Semangka. Jurnal Ekonomi Pembangunan, 6(2), 172-181.

Suprihatin & Susilowati, T. (2021). Pemanfaatan Koran Bekas Menjadi Produk Kerajinan Multiguna. Jurnal Pengabdian Masyarakat Teknik Mesin (Abdi-Mesin), 1(1), 12-17.

Tasse, A.M., Fitriyaningsih, & Sutopo, D. (2019). Inovasi Penganekaragaman Produk Olahan Usus Pada Kelompok Warung Bakso di Kecamatan Baruga Kota Kendar. Jurnal Pengamas, 2(2), 144-151.




DOI: http://dx.doi.org/10.31002/ijobe.v5i2.6073

Article Metrics

Abstract view : 0 times
PDF - 0 times

Cited By

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Indonesian Journal of Biology Education

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

indexed by :

                     

Jalan Kapten Suparman 39 Magelang, Jawa Tengah, Indonesia 56116

Phone (0293) 364113 Fax (0293) 362438

Website: http://jurnal.untidar.ac.id/index.php/ijobe