Pengaruh Macam Pupuk Organik Cair (POC) dan Interval Pemberian terhadap Hasil Tanaman Mentimun (cucumis Sativus L.) var. Harmony

Hitoriawati Historiawati, eka nur jannah, Fajar Aji Prasetyo

Abstract


Research on the Effect of Types of Liquid Organic Fertilizer (POC) and Application Intervals on the Yield of Cucumber Plants (Cucumis sativus L.) Harmony Variety began in April 2022 – June 2022 in Gunung Bakal Hamlet, Sumberan Village, Tempuran District, Magelang Regency, Central Java. The experiment used a Randomized Complete Block Design (RAKL) with two treatment factors and three replications as blocks. The first treatment factor is the type of POC consisting of well water (P0), Jimy Ghost POC (P1), Nasa POC (P2), and Cow Rumen POC. The second treatment is the POC administration interval, 4, 7, and every 10 days. The POC-type treatment provided optimal results in fruit diameter parameters and wet stover weight parameters compared to the treatment without POC. For the parameters of fruit length, weight per fruit, fruit weight per plant, and dry weight of stover, P3 and P2 treatments gave optimal results. The POC administration interval treatment shows that the results of the data analysis only influence the photosynthesis rate test parameters by providing optimal results at a once every 4 day administration interval and do not optimally influence the results of other observation parameters. There was no interaction between the type of POC treatment and the frequency of POCKeywords : POC granting interval, result, types of POC

Full Text:

PDF

References


Achmy R. M., W. Oktiawan, dan I. W. Wardhana. 2015. Pengolahan limbah rumah pemotongan hewan (RPH) menjadi pupuk cair yang diperkaya dengan unsur magnesium (Mg) yang berasal dari limbah garam (Bittern). Jurnal Teknik Lingkungan. 4 (3) : 1 – 10.

Adrianton. 2011. Aspek fisiologi rumput gajah terhadap interval dan tinggi pemangkasan serta pemberian air yang berbeda. Media Litbang Sulteng. 4 (2) : 105 – 110.

Badan Pusat Statistik. 2022. Luas Panen dan Produksi Tanaman Ketimun Provinsi Jawa Tengah Tahun 2018-2022. Badan Pusat Statistik. Jawa Tengah. https://jateng.bps.go.id/indicator/55/755/1/luas-panen-dan-produksi-ketimun.html 30 Oktober 2023 (14:30 WIB)

Dinas Pertanian Daerah Istimewa Yogyakarta. 2008. Standar Operasional Prosedur (SOP) Budidaya Mentimun. https://distan.jogjaprov.go.id/wp-content/download/teknologi/sop%20mentimun.pdf 21 Desember 2021 (00:57 WIB).

Febriani, D. A., A. Darmawati, dan E. Fuskhah. 2021. Pengaruh dosis kompos ampas teh dan pupuk kandang ayam terhadap pertumbuhan dan produksi mentimun (Cucumis Sativus L.). Jurnal Buana Sains. 1 (21) : 1-10.

Gustianty, L. R. 2016. Respon pertumbuhan dan produksi tanaman mentimun (Cucumis sativus L.) terhadap pupuk seprint dan pemangkasan. Jurnal Penelitian Pertanian BERNAS. Vol 12, No. 2. Hal: 55-64.

Hadisuwito, S. 2012. Membuat Pupuk Organik Cair. Agromedia Pustaka. Jakarta.

Hervina, R., F. Silvina dan S. Yoseva. 2015. Pengaruh pemberian pupuk cair limbah biogas dan pupuk N, P, K terhadap pertumbuhan dan produksi kedelai edamame (Glycine max L.). Jurnal Faperta. 2 (1) : 1-14.

Listari N Dan A. Wijayadi. 2021. Peningkatan pertumbuhan mentimun varietas F1 semi baby merk bintang asia dengan Pupuk Organik Cair dari Mikro Organisme Lokal (MOL) terasi udang. Jurnal Ilmiah Ikip Mataram. 8 (1) : 121-126.

Rita N.D. 2014. Pengaruh kompos terhadap pengurangan penggunaan pupuk anorganik pada sawi putih (Brassica pekinensis) di lahan kering. Media Bina Ilmiah, 8 (6) : 46-53.

Subandi. 2013. Peran dan pengelolaan hara kalium untuk produksi pangan di indonesia. Pengembangan Inovasi Pertanian. 6 (1): 1-10.




DOI: https://doi.org/10.31002/vigor.v9i1.8097

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


VIGOR: JURNAL ILMU PERTANIAN TROPIKA DAN SUBTROPIKA (JOURNAL OF TROPICAL AND SUBTROPICAL AGRICULTURAL SCIENCES), ISSN: 2597-6869 (online) is published by PROGRAM STUDI AGROTEKNOLOGI, FAKULTAS PERTANIAN, UNIVERSITAS TIDAR

Main Indexing :